14 març, 2025
Sant Tomàs imparteix, per primera vegada, un curs dual de restaurant, bar i cuina

Sant Tomàs imparteix per primera vegada un curs de formació dual dirigit exclusivament a persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn del desenvolupament de certificats de professionalitat d’operacions bàsiques de cuina i operacions bàsiques de restaurant i bar. El curs té lloc a l’aula de formació de la Cafeteria de Sant Tomàs i la part pràctica i laboral la desenvolupen a la mateixa Cafeteria, a la cantina que La Cuina de Sant Tomàs gestiona a l’institut de Vic, a la cuina central de l’entitat, a la de la residència Riudeperes i a la de l’escola Estel.
El projecte té un any de durada, el cursen vuit persones i els formadors són professionals de l’àmbit de la restauració i de cuina que els aporten els aprenentatges bàsics per poder-se desenvolupar com ajudant de cuina, auxiliars de cambrer o ajudant de bar.
A banda d’aquest curs, el servei de formació i inserció laboral de Sant Tomàs, Eina, també ha iniciat 3 projectes més de formació dual per facilitar a les persones joves en situació d’atur la millora de la seva ocupabilitat mitjançant la formació dual: un certificat de professionalitat i un contracte de formació i aprenentatge. Les persones participants tenen un contracte de dotze mesos, durant el qual alternen la formació encaminada a l’obtenció d’un certificat de professionalitat amb la pràctica laboral en algun servei de Sant Tomàs.
Un d’aquests busca formar monitors i monitores del centre especial de treball (CET) Tac Osona de Sant Tomàs. . En aquest cas, les persones es formen per obtenir el certificat de professionalitat d’inserció laboral de persones amb discapacitat a la vegada que treballen en algun dels serveis dins el CET com són serveis industrials, jardineria, neteja… Els altres dos ja s’han impartit en altres ocasions i són el dual de jardineria dirigit a formar a les persones participants per poder treballar com a peons de jardineria, realitzant els certificats de professionalitat d’activitats auxiliars en vivers, jardins i centres de jardineria, a més del d’activitats auxiliars en conservació i millora forestal a la vegada que realitzen la part pràctica a la secció de jardineria del Tac Osona, i, d’altra banda, el dual d’atenció sociosanitària, amb la finalitat de formar futurs professionals per treballar a la residència o al servei d’habitatge, ja que les persones participants es formen amb el Certificat de Professionalitat d’atenció sociosanitària a persones dependents en institucions i ho alternen, treballant a la residència o al servei d’habitatge de l’entitat.
Els projectes són dirigits principalment a joves menors de trenta anys, encara que també hi poden participar altres persones que per les seves característiques es consideren en risc d’exclusió. Es tracta d’unes formacions impulsades i subvencionades pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) amb fons rebuts del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) i del Ministeri d’Educació, Formació Professional i Esports.