13 març, 2025
Sant Tomàs demana suport al Consell d’alcaldes d’Osona per donar resposta a la llista d’espera de l’escola Estel

Una representació de Sant Tomàs va comparèixer aquest dimecres a la sessió del Consell d’alcaldes d’Osona per demanar el suport dels consistoris de la comarca per solucionar la situació de “desbordament” de l’escola d’educació especial l’Estel que és l’única d’aquest tipus a Osona i el Lluçanès. Aquest curs han quedat fora 23 alumnes que, malgrat tenir el dictamen de l’Equip d’Atenció Pedagògica (EAP) del departament d’Ensenyament que els assignava l’escola d’educació especial, no han pogut entrar-hi per falta d’espai.
Aquesta és una “situació preocupant i més si hi afegim que el centre de desenvolupament infantil i atenció precoç Tris Tras ja ha detectat almenys 32 infants, entre 0 i 3 anys, que tenen perfil per ser alumnes de l’escola Estel i hi ha 46 alumnes atesos per l’Estel a 30 escoles ordinàries d’Osona i el Lluçanès i que la majoria d’ells i elles també acabaran necessitant el recurs de l’escola d’educació especial” va explicar Xavier Hernández, representant de les famílies de l’escola Estel a la Junta i Patronat de Sant Tomàs.
Perfil d’alumnat complex i amb moltes necessitats
Actualment, l’escola Estel té 112 alumnes a l’edifici de Vic, 46 a escoles ordinàries, però que reben el suport a través del Centre d’Educació Especial Proveïdor de Serveis i Recursos (CEEPSIR) de l’Estel i 27 a l’Itinerari Formatiu Específic que s’està impartint a les instal·lacions del Seminari de Vic per falta d’espai propi. La directora del centre Anna Martínez, va definir la situació de l’escola com a “complex”, ja que el perfil de l’alumnat actual cada cop és més divers i amb més necessitats de suports, en part degut a problemes de salut o de trastorns de conducta molt greus, que creen “situacions molt disruptives dins les aules”. Per Martínez, la previsió del departament de tenir una mestra per 8 alumnes és totalment inviable i va explicar el cas d’un infant que “necessita una ràtio d’1, 1, 1 que vol dir un infant, amb una mestra i una aula” Martínez també va explicar que la previsió és poder construir dues aules noves cobrint la terrassa exterior del segon pis de l’edifici, però això no estarà disponible fins al curs 2026-2027 i només permetrà oferir 16 places més “situació que no solucionarà la llista d’espera”.
El director de l’àrea social i educativa de Sant Tomàs Dídac Olivella va explicar que les tendències apunten cap a un creixement de les necessitats dels infants en els pròxims anys per l’augment de població en algunes ciutats i també per l’augment de diagnòstics fruit de la millora de l’esperança de vida i de noves complexitats. Per Olivella, doncs, la situació requereix molts més recursos a present i a futur i en aquesta línia va explicar que l’Estel durant el curs 2023-2024 es va gastar quasi 45.000 euros per cobrir baixes de personal que el departament no paga, però que “per la naturalesa del centre no podíem deixar sense cobrir, ja que nosaltres necessitem tots els recursos humans en tot moment.”
Un segon equipament de l’Estel a Osona nord
Finalment, el director general de l’entitat Ricard Aceves va demanar la col·laboració de tota la comarca per a fer front al “repte del desbordament de l’escola Estel” i replicar el que es va fer el 2005 amb l’Ajuntament de Vic que va cedir un equipament municipal i va negociar juntament amb l’entitat el pagament de les obres de reforma per part del departament d’Ensenyament. A més, l’Ajuntament aporta cada any 50.000 euros que serveixen per pagar part de les despeses de funcionament. Aceves va demanar suport per “fer un segon equipament d’escola Estel preferentment a la zona d’Osona nord per optimitzar rutes de transport i per evitar que infants estiguin més d’una hora dins l’autobús per poder arribar al centre”. Des de la mesa del consell van assegurar que aquest és un tema que “encén els llums d’alerta” i van proposar fer un acord de comarca per donar suport a la creació d’una nova escola d’educació especial. També es va presentar la possibilitat que cada municipi donés un euro per habitant per col·laborar amb aquest equipament que és comarcal i que dona resposta a alumnes que provenen de quasi tots els municipis d’Osona i el Lluçanès.
La vicepresidenta primera Mª Carme Bover va explicar que l’escola Estel va néixer el 1967 i que va ser el primer servei de Sant Tomàs. L’any 1974 es va ubicar al monestir de Sant Tomàs de Riudeperes a Calldetenes i finalment el 2007, després de l’acord amb l’Ajuntament de Vic i el departament, es va ubicar a l’edifici actual situat al carrer Jaume I el Conqueridor de Vic.