16 octubre, 2023
“Evitant el malbaratament podrem oferir aliments més variats i saludables a persones vulnerables”
La Cuina de Sant Tomàs ha iniciat un projecte per evitar el malbaratament alimentari. El principal objectiu és poder reaprofitar alguns productes o aliments cuinats a través de noves receptes i poder-los fer arribar a col·lectius vulnerables. El projecte compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya. La nutricionista i dietista Maria Dorca explica quina aportació nutricional es pot aconseguir a través del reaprofitament alimentari.
Maria, quina necessitat alimentaria tenen les persones que es troben amb situació de vulnerabilitat?
Quan parlem de les necessitats alimentàries en persones vulnerables diria principalment que es tracta de satisfer les seves necessitats nutricionals. Com? Doncs tenint accés a aliments innocus i nutritius que satisfacin les seves necessitats energètiques diàries per poder dur una vida activa i sana.
Els menús de la Cuina de Sant Tomàs quines propietats poden oferir als col·lectius més desafavorits?
La de millorar la seva alimentació i adquirir uns hàbits saludables. Els menús que podem oferir els proporcionaran un àpat complert i saludable on els aportaran els nutrients essencials (proteïnes, hidrats de carboni, greixos, vitamines, minerals i aigua) i l’energia que cada persona necessita per estar sa.
Aquests plats poden ajudar a augmentar la freqüència de consum d’alguns aliments que fins ara segurament s’hauran vist més restringits (verdura, carn, peix i fruita).
Quin valor nutricional pot tenir per les persones que rebin l’excedent alimentari fruit de la iniciativa de la Cuina de Sant Tomàs?
El valor nutricional del menú depèn de la quantitat i la qualitat dels seus components. En general es considera un menú saludable i equilibrat aquell que està format per un 50% de verdures i hortalisses (crues o cuites), un 25% de cereals i tubercles (arròs, pa, pasta, patata…, un 25% d’aliments proteics (peix, carn, ous, llegums i fruits secs).
Això és la situació ideal però en alguns casos, pot passar, que l’excedent alimentari d’aquell dia no permeti oferir un menú totalment equilibrat tot i que no vol dir que no sigui saludable. Només caldria poder-ho complementar a casa amb els ingredients necessaris.