15 març, 2024
“Aconseguir l’acreditació d’auxiliar de cuina m’ha permès sentir-me valorat”
L’Àngel Montoya és una persona vinculada a Sant Tomàs que des de molt jove ha tingut un somni que és poder-se dedicar a la cuina i tenir una titulació que reconegués la seva experiència i coneixements. Després d’anys en que va estar treballant en diferents cuines de restauració de la comarca, va entrar a treballar a Frigorífics Ferrer amb el suport del centre de formació i inserció laboral de Sant Tomàs Eina. Allà ja hi porta més de 15 anys però la seves ganes d’evolucionar en la cuina no han parat mai.
Els cursos de cuina valien molts diners i li demanaven uns exàmens que ell no podia fer. Amb l’Eva Tarradellas, la seva monitora del Servei d’Acompanyament a la Vida Independent, van posar-se un repte que era aconseguir acreditar-se per la Generalitat de Catalunya com a auxiliar de cuina nivell 1. Van buscar la informació, van fer tots els tràmits necessaris i l’Àngel es va examinar per demostrar tot el que coneixia sobre el funcionament d’una cuina. Les preguntes van anar des de com fer un estofat, com netejar una cuina o saber respondre davant d’una comanda que arriba a la cuina amb desperfectes. Les respostes van agradar als examinadors que li han reconegut el certificat amb 7 competències i actualment compta amb una titulació que tal com explica ell “demostra que tot el que he après des de l’entrada en una cuina amb 17 anys ha servit per aprendre i fer les coses bé. Em sento molt feliç perquè he aconseguit un dels meus somnis i a més, miro enrere i veig que he après moltes coses”.
Per tenir una acreditació cal comptar amb tres anys d’experiència laboral acreditada i això ell ho tenia. A més, l’Àngel mai ha deixat d’aprendre i de cuinar a casa o sigui que les preguntes, tal com explica l’Eva “se les sabia totes i les va respondre molt bé”. A més, aquest trajecte també ha permès a l’Àngel aprendre a fer tràmits administratius, a fer anar aplicacions com el Canva o a escanejar i enviar documents. “L’Àngel estava molt predisposat a fer-ho i hi ha posat molt d’esforç” explica una Eva molt orgullosa i satisfeta del treball conjunt que han fet.
Ara, però, l’Àngel no es vol quedar aquí i ja està preparant, amb el suport de l’Eva, tota la documentació necessària per poder-se acreditar amb el títol de control de qualitat ja que és el que està fent a la feina des de fa uns quants anys. De moment, ell no deixa de cuinar i justament ell va ser l’encarregat de fer el pa per la calçotada que el SAVI va organitzar aquest cap de setmana.