20 novembre, 2024

L’Àrea d’Ocupació Terapèutica millora el desenvolupament d’un centenar de persones

Un centenar de persones participen cada dia de les activitats vinculades a l’Àrea d’Ocupació Terapèutica del Centre Ocupacional de Sant Tomàs. Es tracta de persones que amb el suport de les educadores fan feines manipulatives, petits muntatges, embossar, encaixar o etiquetar productes que empreses externes encarreguen a l’entitat. Entre aquestes tasques també hi ha la d’entrar a l’obrador de xocolata ubicat recentment a Manlleu on s’encarreguen d’envasar, embolicar i etiquetar els productes de xocolata que elabora Sant Tomàs.

Els grups són de vuit persones amb una educadores que s’ocupa d’adaptar les feines per tal que el màxim de persones hi puguin participar i fixar objectius de millora per a cada persona en funció de les seves habilitats i capacitats. “El més important és que el màxim de persones puguin participar de l’espai d’ocupació” explica la coordinadora de l’Àrea Cristina Costa. Ella treballa colze colze amb les educadores per oferir oportunitats d’ocupació a les persones vinculades als Centres Ocupacionals de Manlleu i de Calldetenes i també és la responsable de trobar empreses que encarreguin tasques a Sant Tomàs per tal que les desenvolupi el servei que coordina i que aproximadament ocupa a un centenar de persones de les 200 que estan vinculades al Centre Ocupacional.

“Feines que ofereixen rutines i aprenentatges”

En aquest sentit Costa explica que ofereix a les empreses la realització de feines que potser per ells són feixugues o molt mecàniques però que a nivell de persones ateses “ens permet oferir oportunitats d’aprenentatge ja que la feina posa ordre i fa adquirir constància, responsabilitat, habilitats manipulatives i concentració”. Això ho té molt clar la Pilar Serrat. És una persona vinculada al centre ocupacional de Calldetenes i des de fa 8 anys participa de l’àrea d’ocupació terapèutica. “Si estic parada m’avorreixo i m’agrada fer coses. A més, sóc molt exigent i no paro fins que em surten bé les coses”. Té 60 anys i tot aquest bagatge li permet ser un referent per algunes de les persones més joves que ara també formen part de l’àrea. Un d’ells és en Paco Priego de 27 anys i que fa sis anys que està al servei. Li agrada la feina diu però a vegades s’angoixa quan té un volum gran de tasques. La Pilar els recomana “respirar i anar fent de mica en mica”. Per una altra de les persones vinculades a l’àrea, en Sergi Ibáñez aquesta tasca li permet fer créixer les seves aptituds i aplicar-les en “feines de veritat”.

Algunes de les tasques que ara tenen sobre la taula és la d’embossar i segellar fruites deshidratades per combinats que es serveixen en aerolínies, preparar els envasos dels torrons de Sant Tomàs, tallar i nuar cordills per empreses alimentàries, fer divisions de cartró per una empresa farmacèutica o muntar els lots de Nadal per les empreses que els encarreguin.

Les retribucions que rep l’Àrea d’ Ocupació Terapèutica per la realització d’aquestes tasques es reparteixen entre les persones vinculades al Centre Ocupacional a través d’activitats de lleure que ells i elles mateixes decideixen. L’any passat, per exemple, van fer una sortida amb vaixell de vela a Palamós o amb raquetes de neu al Pirineu. Per tots ells i elles això és un gran al·licient i quan s’acosta el període de Nadal encara més ja que també s’encarreguen de fer i muntar tots els lots de Sant Tomàs.