12 juliol, 2024

La JONC i Sant Tomàs interpreten una peça conjuntament al teatre L’Atlàntida de Vic

La Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) i una desena de persones vinculades amb Sant Tomàs han interpretat conjuntament l’obra Glozas sobre temas de Pau Casals del compositor argentí Albert Ginastera i una cinquantena d’usuaris del Centre Riudeperes i del Centre Ocupacional l’han pogut seguir des de la platea del teatre. Es tracta d’un projecte inclusiu que ha tingut lloc aquest divendres a l’Atlàntida de Vic i que ha permès fer accessible la música clàssica a persones amb diferents capacitats.

Tal com explica el psicòleg de Sant Tomàs i coordinador del projecte Abel Fontanet l’experiència permet “oferir la participació en una activitat musical que moltes de les persones usuàries no tenen a l’abast ni com a públic i molt menys com a intèrprets”. “Ens permet regalar-los el goig i el gaudi de tocar en grup i amb instruments que no requereixen un coneixement previ”. Per exemple, l’Anna i la Gemma eren les encarregades de fer sonar el timbal de l’oceà, en Francesc i en Xevi feien sonar els ocells d’aigua quan la peça introduïa el fragment del Cant dels ocells i en David ho donava tot quan es tractava de cantar un fragment.

“L’entusiasme i la passió de les persones usuàries ha estat molt facilitador”

El concert es va preparar durant uns quants dies previs amb diferents educadores de l’entitat i el suport del tallerista de la JONC Quico Pugès. En aquest sentit, Pugès explica que va estudiar l’obra i va escollir instruments totalment accessibles que permetessin a totes les persones poder fer música i participar segons les seves capacitats. Per ell, “l’entusiasme i la passió que hi han posat en tota la preparació ha estat molt facilitador”. Un exemple, és l’Elisabet Puigcorbé, una de les intèrprets de Sant Tomàs que ha pogut veure per primera vegada un concert de música clàssica gràcies a aquest projecte i ho ha fet des de l’escenari. Ella tenia un paper molt important ja que tocava la caixa de música quan el director de l’orquestra li donava pas i també feia moure un plàstic per crear un paisatge sonor. Abans de començar es mostrava exultant i ja demanava poder-hi tornar l’any que ve.

 

“Aquesta col·laboració multiplica les capacitats dels joves intèrprets”

Des de fa més de 10 anys, Sant Tomàs i la JONC col·laboren per tal d’aproximar les persones amb discapacitat a la música i segons el director de l’orquestra Manel Valdivieso per oferir un aprenentatge als joves músics que “veuen com persones amb habilitats diferents són capaces de viure la música d’una manera directa, franca i sincera”. “Als joves intèrprets se’ls multipliquen les seves capacitat quan veuen que fruit de la seva música generen felicitat i aprenentatge”. Aquest any i fruit dels 30 anys de l’orquestra s’ha fet aquesta interpretació conjunta que ha acostat realitats i habilitats molt allunyades.