16 octubre, 2023
“Amb el reaprofitament alimentari podrem ajudar a 200 persones vulnerables cada setmana”
La Cuina de Sant Tomàs ha impulsat un projecte per evitar el malbaratament alimentari. L’objectiu és poder reaprofitar els aliments i el menjar cuinat des de la cuina central de Calldetenes o bé fer-ho arribar a entitats que ho puguin distribuir entre les persones que ho necessitin. La Bruna López és tecnòloga dels aliments i responsable del projecte i en aquesta entrevista ens explica els principals objectius del programa que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya.
Bruna quin és l’objectiu del projecte Cap Menú sense Destí?
Tot i que l’objectiu principal del projecte és reduir al màxim el malbaratament alimentari de la Cuina i dels centres que distribuïm, té molts altres objectius al darrere; reduir l’impacte ambiental contribuint a l’Agenda del 2030 i creant una alimentació més sostenible, reduir l’impacte social fent que altres persones puguin aprofitar aquest menjar i conscienciar a la població del valor dels aliments. Així que no només hem creat aquest projecte per evitar el malbaratament, sinó que en té moltes altres al darrere que podran ajudar a molta gent i al planeta.
Quants quilos de menjar creus que es podran reaprofitar amb aquest programa?
Creiem que la mitjana serà d’uns 45 kg cada setmana, el que es tradueix a uns 180 kg mensuals i 2160 kg anuals!
A quantes persones es podrà ajudar amb aquesta iniciativa?
La intenció és poder arribar a 150-200 persones considerades vulnerables cada setmana.
Quina recomanació donaries a les persones que cuinen a casa seva i que sovint també es troben amb situacions d’excedent alimentari
Jo crec que el més important és ser conscient que el 58% de l’impacte del malbaratament és causat a les llars, i que per tant, tots som part del problema. Si tots poguéssim seguir 4 consells bàsics es podria reduir molt l’impacte mediambiental, social i econòmic que generem. Hi ha moltes guies i trucs per internet, i d’aquí poc des de La Cuina de Sant Tomàs publicarem una Guia que es podrà descarregar en format digital i també estarà físicament a la Cafeteria que hem obert recentment. Petits canvis en la nostra rutina de compra (com comprar només el que necessitem), portar un bon control de l’emmagatzematge i innovar amb receptes de reaprofitament poden generar un gran canvi!