17 juliol, 2023

Les patates de Sant Tomàs compleixen un any comercialitzant-se a 26 comarques i a Andorra

El 19 de juliol de l’any passat es va lliurar la primera comanda que ha permès arribar a més de 330 punts de venda a Catalunya

Durant el primer any s’han elaborat 8.000 quilos de patates fregides a través de 70.000 bosses

 

Les patates de Sant Tomàs arriben al seu primer any de vida amb els deures fets. Des del 19 de juliol de l’any passat que va ser quan es va entregar la primera comanda, el projecte ha aconseguit crear llocs de feina per a persones amb discapacitat intel·lectual i a més les patates xips ja es poden comprar a bona part de Catalunya i també a Andorra. L’entrada a establiments comercials, de restauració i hostaleria ha permès que un any després de la primera producció ja estiguin presents a 26 comarques catalanes i a 334 establiments comercials i també d’hostaleria i restauració.

El projecte d’elaborar patates fregides va convertir-se en una realitat fa un any després de molts més d’anàlisi i preparació. Tal com explica el director general de la Fundació Sant Tomàs Ricard Aceves “l’obrador de patates de Sant Tomàs volia ampliar les oportunitats laborals a les persones amb discapacitat intel·lectual, crear un nou producte propi i aconseguir més notorietat i presencia pública del nostre projecte social. Penso que ho hem assolit creant un nou producte propi, amb compromís, artesanal i d’alta qualitat”.

Durant aquest primer any de les Patates de Sant Tomàs s’han elaborat 8.000 quilos de patates fregides que s’han comercialitzat a través de 70.000 bosses dels dos gramatges diferents que s’elaboren: la bossa petita de 45 grams i la gran de 170 grams. Pel director de l’àrea d’empresa social de Sant Tomàs Ricard Gorgals, “l’elaboració del producte s’ha fet i es continuarà fent a través d’un procés artesanal. Utilitzem una paella per fregir i no un túnel industrial i a més, les persones amb discapacitat intel·lectual poden treballar-hi d’acord amb les seves capacitats i interessos”.

Totes elles s’ocupen de controlar el procés de pelar i tallar les patates, una persona experta en fregir vetlla per aquest procés i dues persones fan el control de qualitat que ha d’assegurar un producte de qualitat i autèntic que s’envasa i es paletitza al mateix obrador ubicat al polígon la Coromina de Manlleu (Osona).

Una de les treballadores, l’Olga Grebul explica que durant aquest primer any el projecte de les patates de Sant Tomàs: “m’ha servit per tenir una feina que m’agrada i que em fa sentir realitzada i a més, formar part d’un equip on estem molt ben avingudes”.

Amb l’inici de la producció, Sant Tomàs ja ha aconseguit donar feina a un equip de set persones, cinc de les quals amb discapacitat intel·lectual.

El projecte ha comptat amb la col·laboració de la Fundació La Caixa, Fundació ONCE i el FEADER. A més, ja ha rebut diferents reconeixements com un accèssit dels premis Innovacat i un dels premis de la iniciativa B-Value del Banc Sabadell que fomenta l’acceleració de projectes d’entitats socials a través de la innovació.