28 març, 2023
Sant Tomàs va gestionar 89 acolliments el 2022 amb només 29 famílies voluntàries
Les demandes de les famílies usuàries de Sant Tomàs que volen accedir a un servei d’acolliment temporal en famílies van en augment. Una major esperança de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual així com les exigències que comporta la seva cura i suport han fet que després del COVID hagi crescut aquesta demanda. Actualment l’entitat només compta amb 29 famílies per donar resposta als 89 acolliments que es van realitzar l’any passat.
El servei Respir de Sant Tomàs s’encarrega de gestionar, entre altres coses, aquestes demandes. Vetlla per “trobar el millor encaix entre família sol·licitant i família d’acollida per assegurar que els beneficis siguin tant per la família d’acollida com també per la persona usuària i la seva família” tal com explica el responsable de l‘Àrea de Recursos de Suport a la Comunitat Abel Fontanet. Segons explica, “l’acolliment temporal en famílies permet gaudir d’uns dies de descans als familiars de la persona amb discapacitat intel·lectual i a la persona li permet conèixer altres entorns i comptar amb aprenentatges diferents”. La Maria Àngels Escalé, és la mare de l’Ernest un noi amb discapacitat intel·lectual que cada dia assisteix al Centre Ocupacional de Calldetenes. Ella i el seu marit i pare de l’Ernest, l’Albert Viver són usuaris d’aquest servei d’acolliment temporal que defineixen com “un espai de tranquil·litat per nosaltres però també perquè sabem que el nostre fill està molt ben cuidat”.
Les famílies acollidores asseguren que aquest programa “els ha ensenyat moltes coses com és ser més pacients, fer les coses de maneres diferent i a donar el suport necessari en cada moment”. L’Andrea Reyes fa 8 anys que és voluntària en aquest servei. Va començar quan en tenia 18 i ara viu amb la seva parella i tots dos ofereixen acollir persones durant els caps de setmana que és quan tenen disponibilitat. Aquest servei compta amb una subvenció de la Diputació de Barcelona que permet oferir una petita retribució per tal que la família acollidora pugui fer front a les despeses que comporta, i a més, compta amb una orientació, seguiment i suport per part del servei Respir durant tot el temps en què tenen una persona a càrrec seu. La família sol·licitant fa un petit copagament pel servei que pot anar des d’un cap de setmana a tota una setmana.
Els 89 serveis prestats del 2022 es van traduir en 273 dies d’acolliment, una xifra força més elevada que la registrada el 2021 que es van fer 66 acolliments que van suposar 189 dies. La pandèmia de COVID, el 2020, va fer caure en picat aquestes xifres que van ser de 27 acolliments en 102 dies. Durant el 2019, per la seva banda, es van tancar 52 acolliments que van sumar 169 dies d’acolliment.