13 gener, 2023
El president de la Generalitat inaugura l’obrador de patates de Sant Tomàs
El president Pere Aragonès ha assegurat que el projecte de les patates permet “reduir les vulnerabilitats de les persones i les converteix en oportunitats”
El president de la Generalitat de Catalunya Pere Aragonès ha inaugurat aquesta tarda l’obrador de patates de Sant Tomàs ubicat al polígon industrial La Coromina de Manlleu (Osona). Aragonès, acompanyat de la delegada del govern de la Generalitat a la Catalunya central Montse Barniol, ha visitat les noves instal·lacions que estan en marxa des del passat mes d’agost i que des de llavors ja s’hi han elaborat 5.600 quilos de patates fregides.
Aragonès que ha pogut conèixer el procés de producció de la ma de totes les persones que hi treballen, ha destacat “l’esforç i la passió” que hi posen per aconseguir un “producte de màxima qualitat humana”. Pel president de la Generalitat, la iniciativa de les patates de Sant Tomàs és un “exemple d’esperit de superació” i ha convidat a totes les persones a comprar-les per “garantir que la vida de les persones ateses a Sant Tomàs sigui millor”. En aquest sentit, Aragonès, ha assegurat que “la qualitat d’una societat es mesura per les oportunitats que es donen a les persones vulnerables”
El projecte, actualment, dona feina a set persones que treballen directament en l’elaboració i comercialització del producte, tres d’elles amb discapacitat intel·lectual. A més, compten amb el suport de tota l’estructura de l’entitat per continuar creixent. La singularitat d’aquesta iniciativa, a banda de les oportunitats laborals que dona i que són les úniques patates fregides elaborades per una entitat social, és la utilització, de forma exclusiva, d’oli d’oliva verge arbequina d’origen català.
L’obrador pot arribar a produir 2.700 quilos de patates a la setmana que es comercialitzen amb dues bosses de gramatges diferents, la petita de 45 grams i la gran de 170. Actualment ja es troben a més d’un centenar d’establiments d’Osona a banda de tots els supermercats Bon Preu Esclat de la comarca. Tal com ha explicat el president de Sant Tomàs Joan Casany durant la seva intervenció, “el gran repte ara és fer el salt a les comarques pròximes i aconseguir que les patates de Sant Tomàs puguin trobar-se a qualsevol punt de Catalunya”. Segons Casany, aquesta iniciativa “és un reconeixement a totes les persones que atenem i donem suport” i suposa, diu, “un projecte que ens il·lusiona, que ha fet créixer el nostre sentiment de pertinença i a més, dona valor a la feina que fan les persones que atenem”.
Justament una de les treballadores de l’obrador, la Núria Molas, ha intervingut explicant la importància que té el projecte per ella ja que la feina li ha permès independitzar-se i poder viure en un pis amb tres companys més: “tenir feina és molt important i més per persones com les que formem part de Sant Tomàs ja que tenir una feina vol dir tenir un sou, una rutina i també un espai per relacionar-me”.
L’obrador està ubicat a Manlleu, a la nau que hi ha al costat de la seu de l’empresa social de Sant Tomàs. Per l’alcalde d’aquesta ciutat Àlex Garrido, iniciatives com les Patates de Sant Tomàs són un “orgull per la nostra ciutat i també per tota la comarca” i ha assegurat que està molt agraït que aquesta nova iniciativa d’emprenedoria social s’hagi implantat a Manlleu.
L’acte ha comptat amb la presència de més d’un centenar de persones entres les quals hi havia el president del Consell Comarcal Joan Carles Rodríguez, l’alcaldessa de Vic Anna Erra, així com la major part de la Junta de Sant Tomàs, treballadors de l’entitat i persones ateses. El projecte ha comptat amb la col·laboració de la Fundació La Caixa, Fundació ONCE i el Fons Europeu Agrari pel Desenvolupament Rural (FEADER).